Strengere eisen voor bijtelling zuinige auto’s

Leasemaatschappijen merken dat het aantal bestellingen fors toeneemt. Dat komt doordat er per 1 juli van dit jaar strengere eisen gaan gelden voor het fiscale voordeel van nieuwe, zuinige lease auto’s. Het is daarom zaak om vóór die datum de auto op naam te hebben gesteld.

Per 1 juli gelden er nieuwe bijtellingpercentages. De laagste bijtelling van 14% gaat naar 20%. Auto’s met 20% bijtelling gaan naar 25%. Wie voor 1 juli een leaseauto op zijn naam heeft staan, mag zolang hij in die auto blijft rijden, nog het lage bijtellingtarief hanteren. Voor auto’s van na 1 juli geldt een periode van vijf jaar voor het gunstige tarief, dat niet meer zo gunstig uitpakt als nu. Daarna moet er meer worden betaald.

Ook andere belastingen veranderen voor de automobilist. Zo worden er strengere regels gesteld aan de verlaagde BPM en geldt voor benzine slurpende auto’s een verhoogd BPM. Vanaf 2014 wordt de motorrijtuigenbelasting alleen nog maar op het gewicht van de auto gebaseerd.

De brancheorganisatie Bovag verwacht dat de autofabrikanten steeds meer zullen letten op het nog zuiniger maken van hun auto’s. Daardoor neemt de CO? uitstoot af en voldoen de auto’s aan de strengere eisen voor de gunstigere tarieven.

Bron: RTL nieuws