Schade bij inname leaseauto’s fikse kostenpost

Leaserijders zijn verre van vlekkeloze rijders. Als een leasecontract is afgelopen en de leasemaatschappij de auto terugneemt, zit er voor gemiddeld €1.400 schade aan de wagen. Dat betreft niet de schade tijdens de contractduur, maar alleen bij de inname. Een gemiddelde leasewagen is na de contractperiode nog €8.200 waard. De schadepost voor de leasemaatschappij is dus ongeveer 17%.

Dit blijkt uit cijfers die komen uit een onderzoek van Global Automotive Consultancy. Ze zijn geleverd door online veilinghuizen en professionals die leasewagens innemen. Een deel van de schade valt onder de noemer “acceptabel”, een ander deel onder “niet-acceptabel”.

Niet acceptabele schade

Vooral de cijfers van niet-acceptabele schade variëren de laatste jaren. Dit terwijl de acceptabele schade bij inname van de wagen de laatste jaren afneemt. Wat valt onder acceptabele en niet-acceptabele schade verschilt per leasemaatschappij. Of degene die de auto heeft geleased (bedrijf of individu) voor niet-acceptabele schade wordt aangesproken, vermeldt het onderzoek niet.