Recordaantal autoverkopen in 2011

De autodealers deden in 2011 goede zaken: de teller bleef pas steken op 555.920 nieuwe auto’s, het hoogste aantal sinds 2000. Vooral in december werd uitstekend zaken gedaan. Opnieuw is Volkswagen de best verkochte auto in Nederland, voor de achtste keer op rij. Met een marktaandeel van 10,95% liet de autofabrikant Peugeot (8,28 %) en Renault (8,01%) achter zich.

De grootste afname kwam van leaserijders. De lage bijtelling deed veel zakelijk rijders ertoe besluiten hun auto al dan niet voortijdig in te ruilen en voor de zuinigere en fiscaal voordeligere auto’s te kiezen. De autodealers leverden in 2011 193.000 leaseauto’s af, tegen 141.000 het jaar daarvoor. Dat betekent dat het aantal verkochte lease auto’s is toegenomen met 37 %. In de particuliere markt zat niet of nauwelijks beweging. Wel koos de consument doelbewust voor meer “klein” en “zuinig”.

Nu is het niet zo dat de autodealers handenwrijvend over de drempel van 2012 zijn gegaan. Doordat er met kleinere auto’s wordt gereden (“down sizing”) en het onderhoud minder vaak hoeft plaats te vinden, komt de winstgevendheid in de autobranche steeds meer onder druk te staan. Volgens de brancheorganisatie Bovag daalt de winst van de gemiddelde autodealer/garage dit jaar met een derde.

Bron: de Telegraaf