Leasemaatschappij te koop

Onlangs heeft de ING haar leasemaatschappij ING Car Lease verkocht aan Alphabet, de lease-tak van BMW. Dankzij deze overname behoort Alphabet ineens tot de grootste leasemaatschappijen van Nederland, èn van Europa. ING Car Lease was vorig jaar de nummer drie in de Nederlandse markt. Daarbij is zij behalve in Nederland actief in zeven andere landen.

Dat de leasemaatschappij te koop stond was al lang bekend. De ING bank gaat ‘back to basics’, bankieren dus. Ook de verkoop van haar Amerikaanse dochter ING Direct USA geeft aan dat ze die koers zullen blijven volgen.

Wat opvalt is dat vrijwel alle grote leasemaatschappijen gekoppeld zijn aan een bank of een autofabrikant. Zo is er Athlon van de Rabobank, Arval van BNP Parias, Leaseplan van Volkswagen en Alphabet van BMW. Zo vreemd zijn deze koppelingen echter niet. Het runnen van een leasemaatschappij is namelijk ontzettend kapitaalintensief. Men moet zelf auto’s kopen om deze als het ware te verhuren. Een bank kan een dergelijke investering aan.

Voor autofabrikanten is de stap naar een leasemaatschappij niet groot. Van de nieuw verkochte auto’s is 41% een auto van de zaak. Door een leasemaatschappij over te nemen, neemt men een stap over in de keten van de fabriek naar de klant, een stap waarin anders nog een partij geld zou moeten verdienen. Een overname scheelt dus kosten en is voor een autofabrikant een interessante optie.

De crisis heeft zich echter ook in de leasemarkt laten zien. Voor banken gaan strengere kapitaaleisen gelden, de prijzen van tweedehands auto’s zijn flink gedaald en de leasemarkt is geen sterke groeimarkt meer. Banken doen er goed aan om nog eens kritisch te kijken naar het gebruik van hun kapitaal.

Opbrengsten in deze markt zullen dus niet sterk gaan toenemen. Om toch meer winst te maken zullen bedrijven moeten gaan bezuinigen. Aangezien grotere bedrijven meer kunnen profiteren van schaalvoordelen, is het logisch dat Alphabet snel en sterk wil groeien. Vanuit dit perspectief liggen er mogelijk nog meer overnames in deze markt in het verschiet.

Bron: Z24.nl