Groene banden sneller terug verdiend dan start-stopsysteem

Groene banden zijn één van de meest efficiënte maatregelen voor automobilisten om de kosten van het autorijden terug te dringen en het milieu te ontzien.

Dit blijkt uit een studie van de Technische Universiteit van München in opdracht van rubberfabrikant Lanxess. Volgens deze studie zullen investeringen in groene banden zich sneller terugbetalen dan bijvoorbeeld in een automatisch start-stop systeem en een hybride aandrijving. Redenen hiervoor zijn het lage brandstofverbruik door groene banden en lage aanvullende kosten. Bovendien levert de investering in groene banden een hogere CO2 reductie op dan andere investeringen.

De onderzoekers hebben berekend dat een auto met een brandstofverbruik van 6 liter per 100 kilometer en een jaarkilometrage van 12.500 km per jaar op groene banden tot 100 euro per jaar kan besparen bij een literprijs van 1,40 euro. Een start-stop systeem levert een zelfde besparing op, maar is veel duurder in aanschaf dan omschakelen naar groende banden. Groene banden betalen zich al na 20.000 km terug, bij een start-stop systeem is dat 60.000 km.

bron: www.nu.nl