Bestelauto’s krijgen registratiekastje voor privéritjes

Bestelauto’s die zowel zakelijk als privé worden gebruikt, krijgen volgend jaar een kastje geïnstalleerd in hun wagen waarmee wordt geregistreerd hoeveel kilometers er privé worden gereden. Daarover moet dan worden bijbetaald. In januari 2013 begint een proef hiermee. Voor het gebruik van meer privé-kilometers dan de toegestane 500 moet nu ook worden bijbetaald, in die zin dat de bijtelling dan naar 25% gaat. Daarbij maakt het niet uit of je veel of weinig privé rijdt.

Voor het nieuwe systeem zal gelden dat hoe meer je privé rijdt met de bestelauto, des te meer bijtelling je krijgt. De belastingdienst verwacht dat er vier of vijf tariefgroepen gaan gelden. De rittenregistratie op papier verdwijnt, dus van die papierwinkel zijn de eigenaren van een bestelauto dan af. Brancheorganisatie Bovag reageert gematigd positief op deze nieuwe aanpak. De Bovag benadrukt dat de hogere tariefgroepen zeker niet boven de 25% bijtelling zouden mogen uitkomen.

Wie geen rittenkastje in zijn bestelauto wil hebben, mag dat weigeren maar moet dan wel officieel verklaren dat de wagen nooit voor privéritjes wordt gebruikt.

Bron: Automotiveonline.nl